hyk1E
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

We are the best! 1E is the BEST!

首頁相冊Latest images搜尋會員註冊登入

罕有年初一日食 黃昏向西望可見

向下 
4 posters
發表人內容
39. [[-Soledad】
白金級
白金級

罕有年初一日食 黃昏向西望可見 Empty
發表主題: 罕有年初一日食 黃昏向西望可見   罕有年初一日食 黃昏向西望可見 Empty周一 1月 26, 2009 1:20 pm

(明報)1月26日 星期一 05:05
【明報專訊】

今年花車匯演規模較去年鼎盛,共有13部花車和39支表演隊,較去年多1部花車及兩支隊伍。花車會由尖沙嘴 文化中心出發,沿梳士巴利道巡遊至麼地里折返,終點是新世界中心 。今年有4支新車隊加入,包括香港2009東亞運動會、米芝蓮亞洲(香港)有限公司、西班牙 海盜花車,以及韓國 首爾 市政府,而今年將慶祝成立125周年的香港賽馬會 ,是唯一年年捧場的機構。馬會的花車奉行環保節能,採用逾250個慳電膽。

除一年一度的花車巡遊外今年罕有出現農曆正月日食和月食現象,今午5時08分日落時分,市民可看到日偏食,在十五日年宵佳節晚上,則可看到半影月食現象。
天文台估計日食時太陽位於西南偏西方,仰角約12度,市民可到西南方地平線無障礙物地方,如大澳、南丫島和大帽山等地觀賞,至日落完結。月亮遮蓋太陽最多的「日甚」時分為6時03分,約38.1%的太陽直徑被月球阻擋。天文台建議市民以針孔或望遠鏡把太陽的影像投射在白紙或硬紙板上觀看投影,不應直視

年宵佳節的半影月食則於晚上8時37分出現,月亮進入地球半影而轉暗,至翌日零時40分結束,市民在向東及東南偏東的無障礙地方便可看到。

Smile Smile

我都想睇呀!~
唔知在家望睇唔睇到呢?? (<--天真的想法..)

(算啦...都係去到新聞報導嗰陴先睇啦...)
回頂端 向下
(´ A `)ノ″有問題的v。
鑽石級
鑽石級

發表主題: 回復: 罕有年初一日食 黃昏向西望可見   罕有年初一日食 黃昏向西望可見 Empty周一 1月 26, 2009 3:37 pm

~strawberry~ 寫到:
【明報專訊】

今年花車匯演規模較去年鼎盛,共有13部花車和39支表演隊,較去年多1部花車及兩支隊伍。花車會由尖沙嘴 文化中心出發,沿梳士巴利道巡遊至麼地里折返,終點是新世界中心 。今年有4支新車隊加入,包括香港2009東亞運動會、米芝蓮亞洲(香港)有限公司、西班牙 海盜花車,以及韓國 首爾 市政府,而今年將慶祝成立125周年的香港賽馬會 ,是唯一年年捧場的機構。馬會的花車奉行環保節能,採用逾250個慳電膽。

除一年一度的花車巡遊外今年罕有出現農曆正月日食和月食現象,今午5時08分日落時分,市民可看到日偏食,在十五日年宵佳節晚上,則可看到半影月食現象。
天文台估計日食時太陽位於西南偏西方,仰角約12度,市民可到西南方地平線無障礙物地方,如大澳、南丫島和大帽山等地觀賞,至日落完結。月亮遮蓋太陽最多的「日甚」時分為6時03分,約38.1%的太陽直徑被月球阻擋。天文台建議市民以針孔或望遠鏡把太陽的影像投射在白紙或硬紙板上觀看投影,不應直視

年宵佳節的半影月食則於晚上8時37分出現,月亮進入地球半影而轉暗,至翌日零時40分結束,市民在向東及東南偏東的無障礙地方便可看到。

Smile Smile

我都想睇呀!~

可能喺天台會睇到都唔定...
回頂端 向下
「☠∞Innovation●ø」
白金級
白金級

發表主題: 回復: 罕有年初一日食 黃昏向西望可見   罕有年初一日食 黃昏向西望可見 Empty周五 1月 30, 2009 6:07 pm

這post已經過左期...請del .^.||
回頂端 向下
鑽石級
鑽石級

發表主題: 回復: 罕有年初一日食 黃昏向西望可見   罕有年初一日食 黃昏向西望可見 Empty周六 1月 31, 2009 1:10 am

BENJAMIN∞♂║ 寫到:
喺delete呢個post之前...

請容許小弟先呃個post吧~(某:其實你已經在呃了吧...)
回頂端 向下
白金級
白金級

發表主題: 回復: 罕有年初一日食 黃昏向西望可見   罕有年初一日食 黃昏向西望可見 Empty周六 1月 31, 2009 8:36 pm

過左期就要del...
咁呢度咁多post只得小小可以留下啦~

(不說別的post,
偏偏只說我的post,
你也別太過份!)
回頂端 向下
鑽石級
鑽石級

發表主題: 回復: 罕有年初一日食 黃昏向西望可見   罕有年初一日食 黃昏向西望可見 Empty周六 1月 31, 2009 10:04 pm

過左期就要del...

(不說別的post,
偏偏只說我的post,
你也別太過份!)
不要這樣啦...

我諗benjamin想呃post姐...

話哂「呃post」王道嘛...
回頂端 向下
白金級
白金級

發表主題: 回復: 罕有年初一日食 黃昏向西望可見   罕有年初一日食 黃昏向西望可見 Empty周日 2月 01, 2009 9:31 am

過左期就要del...

(不說別的post,
偏偏只說我的post,
你也別太過份!)
呢度係時事評論區..
過左期就唔係時事啦~.~
回頂端 向下
鑽石級
鑽石級

發表主題: 回復: 罕有年初一日食 黃昏向西望可見   罕有年初一日食 黃昏向西望可見 Empty周日 2月 01, 2009 2:31 pm

過左期就要del...

(不說別的post,
偏偏只說我的post,
你也別太過份!)
呢度係時事評論區..
=3=

咁等我呃番幾個post先啦~
回頂端 向下
白金級
白金級

發表主題: 回復: 罕有年初一日食 黃昏向西望可見   罕有年初一日食 黃昏向西望可見 Empty周日 2月 01, 2009 4:36 pm

【明報專訊】

除一年一度的花車巡遊外今年罕有出現農曆正月日食和月食現象,今午5時08分日落時分,市民可看到日偏食,在十五日年宵佳節晚上,則可看到半影月食現象

Smile Smile

我都想睇呀!~

我要澄清一點...
如果benjamin的所謂"論據"是可成立的...(當然是不能的...)
我的POST也沒有犯規啊...

*請注意:
POST內有提及:在十五日年宵佳節晚上,則可看到半影月食現象

TO浩V:
刪了這POST那你在這POST的回應也不計的...
可別這麼天真...
回頂端 向下
RiNg`*
神級
神級
RiNg`*

發表主題: 回復: 罕有年初一日食 黃昏向西望可見   罕有年初一日食 黃昏向西望可見 Empty周日 2月 01, 2009 5:06 pm

過左期就要del...

(不說別的post,
偏偏只說我的post,
你也別太過份!)
呢度係時事評論區..

可以當係舊時事```
d咩{午間/6點半/夜間}新聞都成日講番d 成個月前ge新聞啦...
你投訴佢lol...=.=lll
回頂端 向下
白金級
白金級

發表主題: 回復: 罕有年初一日食 黃昏向西望可見   罕有年初一日食 黃昏向西望可見 Empty周一 2月 02, 2009 4:13 pm

過左期就要del...

(不說別的post,
偏偏只說我的post,
你也別太過份!)
呢度係時事評論區..

benjamin先生(或是小姐)
請弄清楚你現在在論壇中身處的位置。
這裡是[時事議論亭],
不是什麼"時事評論區"!
回頂端 向下

回頂端 
1頁(共1頁)

這個論壇的權限:無法 在這個版面回復文章
hyk1E :: 論壇 :: 時事議論亭-
前往: